Light Inspiration – From nature to city

WeChat Image_20210804102231.jpg

Light is the first and most important condition for forming a space, a city, a country, and even a culture. Therefore, when we study their "identity", we should start with "light".
Although through the use of architecture, colors, and materials, it is easy for us to distinguish a distinctive city. But don't forget that the geographical environment, architectural style, cultural tradition, lifestyle and other identity factors of a city all originate from the local sunshine conditions.

WeChat Image_20210804102231.jpg

In architectural design, the use of natural light has always been a key factor considered from the early stage of each project. According to the location, environment, customers and users of each project, we should seek corresponding solutions.

We use unique U-shaped industrial glass, which is processed by glazing, sandblasting and other processes, so that the surface of the glass forms transparent texts related to glass production.

These treatments are a process of paying tribute to the "light". First, we go through a black enamel coating to deprive the glass of the "transparent" property, and then when the light on the back shines through the transparent part, the text will appear clearer.

This project is completely in accordance with natural light conditions for exhibition, cinema, storage space and other functions.
For example, the externally enclosed curtain wall is designed because the internal space is an exhibition space that does not require natural light, while the scattered small windows on the curtain wall are provided for lighting and ventilation in the staircase.
The large area of daylighting between the curtain walls is prepared for the atrium.
On the contrary, the curtain wall facing the lake inside the circle is made of a fully open glass curtain wall. Correspondingly, this part is set as a public space for people to shuttle, interact, and rest.

Such a hierarchical lighting method makes it unnecessary to design night lighting effects. Only the light from the window holes can already form a wonderful night scene.
Although the scattered lights on the external curtain wall are set separately, the position and density are based on the window holes, which unexpectedly formed a disorderly natural starry sky mechanism.

WeChat Image_20210804102231.jpg

Home Inn Plus, Beijing

As a renovation project, the original commercial building structure brings many challenges to the design of the hotel business: the central area of the large-span building needs to be used as a hotel room, the lighting conditions are very bad, almost similar to a dark room; only a two-story building cannot provide enough Guest room; too large underground space.

Creating scenery and introducing light have become the main idea and starting point of design. Skylights are set on the roof to serve as a natural light source for the atrium that rises to the roof. The available spaces for the renovation of the entire old building are the basement and two above ground. In order to avoid setting the guest rooms in the most inhospitable basement, the hotel lobby is ingeniously designed on the basement floor.
Under the light of the sky, the scene is full of vitality and magnificent, giving way to the lobby on the basement level to become a bright and elegant underground courtyard.

When entering the hotel, the sight of passengers will be quickly attracted by the lush green plants in the atrium that rises to the roof. On the side of the atrium, the one-way escalator leading to the lobby on the basement level leads to a clear movement.

Originally, it was only because the building was too close to the street, in order to create a more private and safe staying experience, a small buffer space had to be created. This novel model of the pavilion garden in the room is nicknamed by the designer as the "pavilion in a daze"-avoiding the bedding in the room, sitting by the window, daze and drinking tea are another world.

Except for all the "House in the Garden" units facing the street, the rooms rely on the daylight of the atrium to cleverly avoid the interference of the view from the rooms opposite the atrium. Two slender and huge floor-to-ceiling windows, facing diagonally forward, create a unique light and shadow.

The concept of using light and shadow is also reflected in the design of the facade. The scattered and superimposed geometric three-dimensional decorations maximize the privacy of guests and provide interesting lights and shadows for the interior. At night, irregular lighting forms a friendly and warm architectural character behind the "viewing frame", echoing the brand image of "Home".

WeChat Image_20210804102231.jpg

logon.design QR.png
logon.design.png
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • 微信 logo
  • 微博 logo